1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se  obilježava 1. marta, od 1992.godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koja je do tad bila u sastavu  Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Većina Bosanaca i Hercegovaca (64,31%) izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana I građanki.

Bosna i Hercegovina  je tako proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na tu odluku njenih građana, počela je agresija na našu zemlju, od strane onih kojima se ovakva odluka nije dopala. Neki od vas su već učili o tome, a neki će tek učiti.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda. Nažalost, u isto vrijeme oružani sukobi u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine prerasli su u pravu agresiju i ratni požar, koji je prouzrokovao ogromne ljudske žrtve i patnje, kao i materijalna razaranja.

Uspješnim otporom građana Republike Bosne i Hercegovine agresiji i zalaganjem Vlade Republike Bosne i Hercegovine za multietničku i demokratsku državu ravnopravnih naroda, BiH je očuvala svoj državnopravni i historijski kontinuitet.

Put do nezavisnosti bio je dug, težak i obilježen mnogobrojnim žrtvama. Baš zato, ovo je praznik kome trebamo pridavati poseban značaj i radovati se slobodi naše domovine i njenoj nezavisnosti koju niko ne uspijeva narušiti.

Prezentacija- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

SRETAN NAM DAN NEZAVISNOSTI NAŠE DOMOVINE!

Tekst i prezentaciju pripremila nastavnica Mediha Biber

Pogledaj link za OneDrive

KVIZ – Koliko poznajemo našu domovinu Bosnu i Hercegovinu

Novosti