1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se  obilježava 1. marta, od 1992.godine. Naime, 29. februara i 1. marta 1992. godine, u Bosni i Hercegovini, održan je referendum o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, koja je do tad bila u sastavu  Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Većina Bosanaca i Hercegovaca (64,31%) izjasnila se tada pozitivno – glasali su za demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana I građanki.

Bosna i Hercegovina  je tako proglasila svoju nezavisnost 1. marta 1992. godine, a kao odgovor na tu odluku njenih građana, počela je agresija na našu zemlju, od strane onih kojima se ovakva odluka nije dopala.

Put do nezavisnosti bio je dug, težak i obilježen mnogobrojnim žrtvama. Baš zato, ovo je praznik kome trebamo pridavati poseban značaj i radovati se slobodi naše domovine i njenoj nezavisnosti koju niko ne uspijeva narušiti.

Svima vama, čuvarima Bosne koji je kao dragulj Evrope izbrušen svetim tradicijama upućujemo iskrene čestitke povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ujedno da se prisjetimo poginulih boraca koji su svoje živote ugradili u slobodu u  kojoj danas uživamo.

SRETAN NAM DAN NEZAVISNOSTI NAŠE DOMOVINE!

Pripremili učenici Historijske sekcije VII razreda.

Novosti