1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je 29. februara i 1. marta 1992. godine. Na referendumu se dvotrećinska većina stanovništva s biračkim pravom glasa izjasnila za samostalnu, suverenu i nedjeljivu Bosnu i Hercegovinu. Na datum 1.mart 2022. navršava se punih 30 godina kako uživamo u nezavisnosti naše lijepe domovine.

Šta je to referendum? Neposredno izjašnjavanje građana o nekim važnim državnim pitanjima; građani se izjašnjavaju samo odgovorima ”da” ili ”ne”/ ”za” ili ”protiv”.

Na ovom referendumu  su se građani  Republike Bosne i Hercegovine izjašnjavali o pitanju: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?     ZA     PROTIV.

Već 6. aprila 1992. godine uslijedilo je međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine od strane Evropske zajednice. Nakon što je Bosna i Hercegovina  22. maja 1992. godine primljena u Organizaciju ujedinjenih naroda, slijedi njen prijem u međunarodne političke, kulturne, privredne i sportske organizacije.

Odmah nakon referenduma započela je krvava agresija srpske vojske na međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu. Međutim, desilo se čudo bosanskohercegovačkog otpora. Uz teške žrtve u ratu 1992-1995. Bosna i Hercegovina je sačuvala višestoljetnu opstojnost svojih granica i potvrdila hiljadugodišnji kontinuitet historijskog postojanja zemlje Bosne. Referendum je ostao čvrsta karika u povijesnom lancu razvoja moderne i evropske Bosne i Hercegovine, a Dan nezavisnosti praznik podsjećanja na taj veoma važan historijski događaj.

Koju poruku da pošaljemo našoj dragoj i voljenoj domovini?

Zajednički život je odrednica  Bošnjaka, Srba i Hrvata i ostalih i on predstavlja našu budućnost. Naša zadaća je uspostaviti trajan  i pravedan mir, prevladati strahove i nepovjerenje te svima osigurati miran i siguran život.

Svima vama, čuvarima Bosne koji je kao dragulj Evrope izbrušen svetim tradicijama upućujemo iskrene čestitke povodom 1. marta Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i ujedno da se prisjetimo poginulih boraca koji su svoje živote ugradili u slobodu u  kojoj danas uživamo.

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Prezentacija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 1

Prezentacija povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine 2

Hor naše škole

Novosti

Kutak za učenike

Međunarodni dan djeteta

Danas 1.6.2023. godine, u povodu Međunarodnog dana djece, učenici Dramske sekcije Naida,Ali i Danin izveli su dječiji igrokaz “Zaljubitis” u svim odjeljenjima VI i VII

Pročitaj više »