.
 

Biblioteka

Radno vrijeme školske biblioteke u školskoj 2019/20. godini

Spisak naslova ovabezne školske lektire za školsku 2019/20. godinu

Spisak udžbenika koji će se koristiti u školskoj 2019/20. godini

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama 

Časopis Mladi i škola broj 4

Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama

U okviru nastavka realizacije aktivnosti iz projekta ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – „Library Network Support Services (LNSS): Modernising Libraries in Western Balkan countries trough staff development and reforming library service, održan je sastanak bibliotekara Kantona Sarajevo, na kojem su prezentirane ovogodišnje projektne aktivnosti u okviru projekta „Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama“. Sastanak je održan u ponedjeljak, 30.09.2019. godine sa početkom u 10:00 sati u prostorijama Rektorata Univerziteta u Sarajevu (Obala Kulina bana br 7/II).

Cilj projekta „Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama“ je da podsjeti građane i građanke na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja. 25. oktobra 2019. godine biblioteke (nacionalna, visokoškolske, školske, javne i specijalne) učestvovaće u promociji svojih usluga nudeći građanima različite edukativne sadržaje (promocije, večeri poezije, okrugle stolove, izložbe i sl.). Projektom je planirana snažna promocija biblioteka, njihovih bibliotečkih usluga i uopće , informacijskih i bibliotečkih nauka. Naša škola će također uzeti učešće u ovoj manifestaciji. Planirano je da učešće u ovoj aktivnosti uzmu učenici IX-ih razreda.

Nacionalni dan_svjesnosti_o_bibliotekama

Kako podržati mlade u korištenju medija današnjice?

23. septembra 2019. godine u hotelu Novotel u Sarajevu, u organizaciji Medicentra i Transition Sarajevo, održana je Konferencija na temu „Kako podržati mlade u korištenju medija današnjice“.

Konferencija je bila namijenjana roditeljima, nastavnicima i odgajateljima a cilj je bio da se istraže i ispitaju navike korištenja medija kod mladih: šta je to što djeca i mladi danas gledaju/slušaju, kako pristupaju medijima, koliko vremena provode uz medije, da li smo upoznati sa sadržajima koje mladi biraju i znamo li čemu sve imaju pristup i čemu su izloženi?

Kroz diskusije i prezentacije ukazalo se na dinamiku i aspekte medijskog okruženja koji se mijenjaju i razvijaju velikom brzinom te predstavljaju izazov kako za roditelje, tako i za edukatore koji rade sa djecom i mladima. Neki od njih su, neograničena dostupnost medijskih sadržaja putem interneta i društvenih mreža, izostanak kontrole kvaliteta na sadržajima koji mladi gledaju, te mogućnosti kreiranja medijskih sadržaja. Želja je bila da se pokrene diskusija o pitanjima koja zahtijevaju posebnu pažnju edukatora i roditelja, poput zaštite sigurnosti i privatnosti, online nasilja i i dezinformacija, kako bi mladima omogućili da sigurno i odgovorno koriste medije današnjice. 

Tokom diskusija željelo se vidjeti kako mladi koriste medije, te se razgovaralo o tome kako odrasli – odgajatelji, roditelji, predstavnici organizacija civilnog društva koji rade s mladim – zaista znaju o tome u koje svrhe mladi koriste medije, u čemu se razlukuje medijsko okruženje danas od onog koje je bilo dostupno ranije.

Mediji danas_23_9_2019_Web_1

Mediji danas_23_9_2019_Web_2

Mediji danas_23_9_2019_Web_3

Medijska i informacijska pismenost u biblioteci

U petak, 5.aprila 2019. godine u ogranizaciji Instituta za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka u Sarajevu održana je jedna od projektnih aktivnosti, radionica / sastanak sa bibliotekarima i bibliotekarkama osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo na kojoj je učešće uzeo i bibliotekar naše škole Amir Aljović. Radionica je odražana na Filozofskom fakultetu UNSA u periodu od 9:00 do 13:00 sati. Cilj ove radionice je bila diskusija o poziciji bibliotekara u kontekstu podučavanja medijske i informacijske pismenosti.. Biblioteka bi mogla biti čvorište koje će povezivati učenike, nastavnike i bibliotekare, kako bi zajedničkim snagama doprinijeli medijsko-informacijskom opismenjavanju učenika.

„Mediji i drugi dobavljači informacija, kao što su biblioteke, arhive i internet, su su općeprihvaćeni kao glavna sredstav za pomoć građanima i građankama, da odlučuju na osnovu informacija. Oni su i sredstva uz koja društva uče o samima sebi, njeguju javni diskurs i grade osjećaj društvenog zajedništva. Medijski informacijski kanali presudno utiču na cjeloživotno učenje, pa su zbog toga građanima potrebna osnovna o funkcijama medija i drugih snadbjevača informacijama i o načinima pristupa do njih. Svrha medijske i informacijske pismenosti jeste da to znanje prenese korisnicima.To je razlog zbog kojeg je UNESCO kreirao ovaj Nastavni program za nastavno osoblje i podržava države da ga, prilagođenog kontekstu, implementiraju unutar svojih obrazovnih sistema na najadekvatniji način. U BiH ovaj projekat prilagodbe i pilotiranja UNESCO-ovog Nastavnog programa za nastavnike i nastavnice, vodi Institut za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka, Univerziteta u Sarajevu“ tekst preuzet sa Pozivnice na radionicu za bibliotekare

Medijska i_informacijska_pismenost_1

Medijska i_informacijska_pismenost_2

Medijska i_informacijska_pismenost_3

Medijska i_informacijska_pismenost_4

Obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Međunarodni dan maternjeg jezika obilježava se svake godine 21.02. širom svijeta. Osnovni cilj je da se podigne svijest o značaju maternjeg jezika. Tom prilikom naša škola je obilježila ovaj datum na prigodan način. Podsjetili smo se na mnoge važne historijske trenutke u prošlosti našeg jezika - od njegovog prvog spomena do danas. Također, naveli smo iI najnovije informacije iz Instituta za jezik, predstavili novi Pravopis koji je izašao 2018.godine, autora prof. Halilovića.

Tekst priredila Amra Ćerimović

Dan jezika_21_2_2019_1

Učenici osmih razreda posjetili 14. zimski salon knjige

 

U srijedu, 19.12.2018. godine učenici VIII-1 razreda Šuman Arduana, Jukić Emana, Kobilić Eldin, Alković Lamija, Pehlivanović Amina, Salihović Nejla, Zeković Lamija, Pala Tarik i učenici VIII-2 razreda Banda Hana, Halilović Hana, Harbaš Dželila, Ramdedović Eldin, Šekerović Sarah i Ušto Ernad su u pratnji bibliotekara škole Amira Aljovića posjetili 14. Zimski salon knjige koji se održava u Sarajevu, u periodu od 13 do 24. decembra 2018. godine u gradskoj galeriji Collegium Artisticum. Na ovogodišnjem Salonu knjige svoje učešće je prijavilo 50 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_1

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_2

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_3

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_4

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_5

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_6

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_7

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_8

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_9

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_10

Slike 14_zimski_salon_knjige_19_12_2018_11

 

Promocija knjige „Nisam te se nagledao“ Edina Krehić te promocija kratkog filma „Ludwig von Sarajevo“

Na poziv bibliotekarke IV gimnazije Ilidža, gospođe Nihade Muratović, bibliotekar naše škole je prisustvovao promociji knjige „Nisam te se nagledao“ mladog bosanskohercegovačkog autora Edina Krehića. Promotori knjige pored bibliotekarke IV gimnazije Nihade Muratovi su bili Sanela-Merjem Rustempašić i Edna Mekić. Ovom prilikom promovisan je kratki film „Ludwig von Sarajevo“. Scenarista ovog filma je mladi autor Edin Krehić. Promocija je održana u utorak, 20.2.2018. godine u prostoru biblioteke IV gimnazije Ilidža.

 

Promocija knjige_20_2_2018_1

Promocija knjige_20_2_2018_2

Promocija knjige_20_2_2018_3

Promocija knjige_20_2_2018_4

Promocija knjige_20_2_2018_5

Promocija knjige_20_2_2018_6

Učenici II-ih razreda postali članovi školske biblioteke

U utorak 20.2.2018. godine bibliotekar škole Amir Aljović je sa učiteljicama II-ih razreda Vezirom Karić, Melihom Vegarom i Merom Ramić, organizovao svečani prijem učenika u članstvo školske biblioteke. Bibliotekar škole je učenike upoznao sa radom školske biblioteke, upoznao ih je na koji način mogu doći, zadužiti knjigu u biblioteci, načinom kako da koriste knjigu koju su zadužili i na kraju kako i kada pročitanu knjigu vratatiti nazad u biblioteku. Na kraju svakom učeniku je otvoren Karton čitaoca putem kojeg učenici mogu zadužiti knjigu, te uručene Legitimacije čitalaca. Učenici su sa radošću dočekali učlanjenje u biblioteku i izrazili zainteresovanost za čitanje knjiga u školskoj biblioteci.

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_1

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_2

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_3

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_4

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_5

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_6

Novi Clanovi_Biblioteke_20_2_2018_7


Kratak opis o radu školske biblioteke

Škola je nakon rata, školske 1997/98. godine adaptirana sredstvima Republike San Marina i Norveške narodne pomoći. Adaptacijom škole, školska  biblioteka je vraćena u svoje prijeratne prostore, koji su tokom agresije bili zapaljeni, a knjižni fond skoro u cjelosti uništen. Nakon rata u biblioteci su pronađene i sačuvane 94 knjige,koje danas služe kao arhiva i biljeg jednog vremena.

biblioteka s1 biblioteka s2

Prostor biblioteke

Biblioteka je smještena u prizemlju koje se nalazi na lijevom krilu škole, na zapadnoj strani. Sastoji se od dvije prostorije koje su međusobno povezane i čine cjelinu ukupne površine oko 60m². Biblioteka je opremljena jednostranim i dvostranim policama za smještaj knjižnog fonda. 

U biblioteci se nalazi i neophodna tehnička oprema: dva računara,foto-kopir aparat,video rekorder,TV,CD plejer,DVD recoreder,video kamera,digitalni foto aparat, digitalna kamera, laminator, uređaj za uvezivanje materijala,školski razglas i sl..

 biblioteka s4  biblioteka s5 photocopy  biblioteka s6_autio_video

Fond biblioteke

Poslije rata u biblioteci su se nalazili uglavnom udžbenici za učenike od I do VIII razreda, koji su dijeljeni učenicima na korištenje tokom školske godine. Na kraju školske godine, učenici su vraćali udžbenike u biblioteku, kako bi ih sljedeće godine mogli koristiti drugi učenici. U prometu je bilo oko     10 000 primjeraka školskih udžbenika koji su zbog dotrajalosti i promjena nastavnih planova i programa, uglavnom otpisani i stavljeni van upotrebe.

Danas biblioteka posjeduje fond od 8218 knjižnih jedinica koje su uvedene u inventar biblioteke, obrađene prema UDK i smještena na police.

 biblioteka s3biblioteka s7  

 

Većinu knjižnog fonda čine knjige obavezne školske lektire od I do IX razreda. Većina naslova koji su predviđeni kao obavezni naslovi za obradu lektire su nabavljeni.

Čestim promjenama Nastavnog plana i programa dolazilo je i do promjena naslova obavezne lektire što je pričinjavalo, a i danas čini, dodatan problem u nabavci obavezne školske lektire. Uglavnom svaki naslov obavezne lektire broji od 5 do 30 komada knjiga. Pored naslova obavezne školske lektire biblioteka posjeduje i fond knjiga koju koriste nastavnici i učitelji. To je fond stručne literature i to su knjige iz oblasti pedagogije, psihologije, metodike i pojedinih grana nauke, biologije, historije, fizike, jezika i drugih oblasti.

 U bibliotečkom fondu nalazi se i referensna literatura: rječnici, enciklopedije, atlasi i dr.

biblioteka s8biblioteka s9

Većina ove literature nabavljena je iz vlastitih sredstava-kupovinom, a jedan dio smo dobili kao poklon Općine Ilidža, Prosvjetno pedagoškog zavoda Sarajevo, Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i kao poklon učenika škole kroz akcije „Darujmo knjigu školskoj biblioteci“.

Fond biblioteke je u relativno dobrom stanju iako postoji problem koji je prisutan pri korištenju knjiga. Na kraju školske godine, kada se radi revizija knjižnog fonda, uočeno je da se jedan dio knjižnog fonda nije vratio u prostor biblioteke zbog neodgovornog odnosa učenika prema knjizi, drugi problem je nedovoljno čuvanje knjiga (šaranje, kidanje listova i dr.), a treći je i loš povez knjiga, pa su knjige i podložne ovakvom vidu uništavanja.

U biblioteci, pored monografskih, postoje i serijske publikacije za učenike i nastavnike. Učenici imaju priliku da čitaju sedam  časopisa koji su namijenjeni svim korisnicima od I do VIII razreda.

-Za učenike od I do IV razreda: Vesela sveska II i III,Vesela sveska IV i V (Sveznalica), Vesela pčelica, Palčić i Kolibrić, EU Kids

-Za učenike od V do IX razreda: Male novine i Pet plus 

To su časopisi za djecu koji izlaze mjesečno. Napravljena su godišta za sve ove časopise od 1998. do 2017. godine.

Nastavnici naše škole redovno primaju slijedeće časopise: Naša škola, Didaktički putokazi i Fondeko, Vizija

Korisnici biblioteke

Biblioteka korisnici

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Učenici su najbrojniji korisnici ove biblioteke. Svi učenici su  upisani u imenik učenika, otvoren je karton za svakog učenika i izdata legitimacija čitaoca. Ove godine u školskoj biblioteci je učlanjeno i aktivno koristi usluge školske biblioteke 606 učenika.

Članovi biblioteke su i svi uposlenici škole, pojedini roditelji naših učenika,  nastavnici i učenici iz drugih škola kao i građanstvo koje mjestom stanovanja gravitira blizu škole.

 
 
 
 
 

Joomla Templates by Joomla51.com